
- Schil de aardappel en knolselderij en snijd in blokjes.
- Snijd de witlof over de lengte in vieren en verwijder de kern.
- Gooi de aardappel/ knol in een pan giet er een klein laagje water in en leg de witlof erop.
- Zet de pan op middelhoog vuur, bedek met deksel en laat koken tot je ziet dat de witlof glazig is.
- Haal de pan van het vuur, vis de witlof eruit: houd die apart en giet de aardappel/ knol af.
- Pureer met staafmixer of stamper en breng de puree op smaak met peper, zout, olijfolie en eventueel een scheutje melk/ room.
- Snijd de paddenstoelen in plakjes.
- Bak de paddenstoelen in een klont boter in de koekenpan met de geperste knoflookteen en de blaadjes tijm goudbruin.
- Houd de paddenstoelen apart.
- Snipper de ui.
- Gebruik dezelfde koekenpan en smelt hierin 50 gram boter. Bak de ui hierin glazig en voeg dan de 60 gram bloem toe: roer tot de bloem gaar is. Dan ziet het er wit korrelig uit.
- Voeg dan de bouillon beetje bij beetje toe tot er een mooie, gladde roux (saus) ontstaat.
- Voeg de paddenstoelen toen en breng op smaak met peper en zout.
- Schep nu in een ingevette ovenschaal de puree, dan de witlof, gevolgd door de paddenstoelenroux en sluit af met de geraspte kaas en een beetje paneermeel.
- Alles is gaar en vrij warm, dus je hoeft hem in de oven alleen maar even af te bakken voor een mooi korstje. Ongeveer 15-20 minuten op 175 °C. (sluit evt. af met 2 minuutjes onder de grill).