Ovenschotel à la den Hollanders

HollanderOvenschotel
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Halveer de witlofstronkjes en snijd het bittere hart eruit.
  • Leg ze op een ingevette braadslee, besprenkel ze met olijfolie en zet ze 15 minuten in de oven.
  • Schil de aardappels en pastinaak, snijd ze in even grote stukken en kook ze in 12 tot 15 minuten gaar in water met zout.
  • Giet af, stamp met wat boter, melk en een ei tot puree. Roer de peterselie erdoor.
  • Maak de bechamelsaus: smelt de boter, meng de bloem erdoorheen en roer tot het geheel goudgeel is en voeg dan scheut voor scheut de melk toe. Roer met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Zodra de saus kookt mag het vuur laag. Pref op zout en peper en rasp er wat nootmuskaat over.
  • Roer af en toe en let op dat de saus niet aankoekt.
  • Vet een grote ovenschaal in. Doe de puree erin, strijk glad en leg de witlof erop.
  • Giet de bechamelsaus erover en bestrooi met kaas.
  • Voor de niet-vegetariërs onder ons is het nog mogelijk om 100 gram ham in flinters te snijden en deze over de witlof te verdelen alvorens u de bechamelsaus erover giet.
  • Het geheel mag 20 minuten in de oven. Eet smakelijk!