Italiaanse boerenkool

  • Italiaanse boerenkoolBreng een pan met 900ml water en de bouillonblokjes aan de kook.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Schil en snijd de pastinaken in kleine blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een brede pan en fruit de sjalotjes circa 2 minuten.Voeg de pastinaken toe en bak circa 2 minuten mee.Voeg de rijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijst glazig begint te worden. Schenk de witte wijn erbij en laat circa 1 minuut indampen. Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en gaar de rijst in circa 15 minuten. Roer regelmatig goed door.
  • Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper in halve ringetjes.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de peper en knoflook circa 2 minuten.Voeg de boerenkool toe en laat met de deksel op de pan circa 15 minuten slinken en gaar worden. Roer de boerenkool, een klontje boter en de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met een beetje versgemalen peper.

Serranoham en pijnboompitten

  • Verspreid de plakken serranoham op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de plakken serranoham in de oven in circa 9 minuten krokant. Haal uit de oven en laat circa 5 minuten afkoelen tot ze krokant zijn.
  • Verwarm een pan en rooster de pijnboompitten in circa 4 minuten goudbruin.

Serveren

  • Verdeel de risotto over borden. Verkruimel de serranoham erboven en strooi de pijnboompitten eroverheen. 

Tip:
Als je geen wijn wilt gebruiken in dit gerecht, gebruik dan druivensap.

Boerenkool over? Kook deze drie minuten, giet af en bewaar deze in de vriezer. De boerenkool blijft tot 8 maanden goed.