Tuinderij

De tuin biedt een enorme rijkdom aan gewassen, met verschillende groenten per seizoen. Van aardbeien en sla in de zomer, tot spruiten en boerenkool in de winter. In 2012 is er bovendien een nieuwe kas gebouwd, waar tomaten en komkommers groeien en de kleine plantjes worden opgekweekt. Voordeel van de kas is dat het seizoen kan worden verlengd, waardoor er van het vroege voorjaar tot het late najaar geoogst kan worden én onze deelnemers het hele jaar door in de tuin kunnen werken. De oogst wordt verkocht in de winkel op het erf en aan horeca in de omgeving.

In de tuin wordt gewerkt op basis van biologische-dynamische principes: er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmest, en gewerkt met gesloten kringlopen.
De tuin biedt een grote variëteit aan werk: zaaien, bemesten, uitplanten, schoffelen, wieden, plukken, nog meer wieden, oogsten en nog meer wieden.

Tuinders

Maraike Hein is sinds 2009 verantwoordelijk voor alles wat groeit en bloeit in de tuin. Maraike volgde de opleidingen ‘Landbouw’ en ‘Landbouw en Zorg’ aan de Warmonderhof. Tien jaar lang stond ze met haar eigen biologische groentekraam op de markt in Enschede, maar nu de Naoberhoeve een echte boerderijwinkel heeft brengt ze haar teelten op eigen erf aan de man.
Maar liefst 40 verschillende teelten komen deze zomer uit eigen tuin. Groenten die u van ons gewend bent, zoals raapsteeltjes, kapucijners en courgettes. Nieuw dit jaar is de groenselderij. Maraike: “Groenselderij is familie van de bleekselderij, maar is qua smaak en structuur steviger. Hij wordt geteeld in de volle grond.”

Tine Willekens volgde in 2014 de opleiding ‘Land- en tuinbouw’ aan de Warmonderhof en liep stage op de Naoberhoeve. Haar integere omgang met de deelnemers en liefde voor alles wat groeit en bloeit viel direct op. Blij zijn we dan ook, dat Tine nu een vaste plek in ons team heeft en de heerlijkste groenten teelt. Haar favoriet is de rode biet. Een lofzang: “De rode biet is mooi in alle stadia, heel lekker en het jaar rond beschikbaar. Grijs scherp zaad(kluwen) waar niet één maar meerdere bietjes uit groeien die prachtig rond, zoet, vol en diep rood zijn. De zaailingen hebben groene blaadjes en rode steeltjes. Heel mooi om te zien. De rode biet is op twee manieren te oogsten: als bosbiet (lijkt wel een boeketje en zowel lof als biet zijn te eten) of als verse biet (mooi geluid en gevoel om het lof eraf te draaien. Daarna mooi te bewaren in de aarde). En dan hmmm….op je bord.”
In de zomer kweekt Tine bovendien veldbloemen en maakt ze prachtige boeketten. Deze zijn te koop in onze boerderijwinkel.

Gerlof Pronk
Naast de veertig kleine teelten wordt 1 hectare tuinbouwgrond benut voor de groei van knolvenkel, waarvan de oogst bestemd is voor de groothandel. Maar liefst 50.000 plantjes worden in het voorjaar in de grond gezet en verzorgd door Gerlof Pronk. Ook hij volgde de opleiding ‘Landbouw en zorg’ aan de Warmonderhof. Naast zijn werkzaamheden in de tuin is Gerlof de man achter uw keurig gekloofde en opgestapelde haardhout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s