Honing van de imker.

Voor de oplettende fietsers onder ons was het misschien al opgevallen, maar sinds dit voorjaar staan de bijenkasten van Imkerij de Oase bij ons in het land. Imkerij de Oase is het bedrijf van Elmar Mook. Elmar doet de gehele verzorging rondom de bijen en de honing allemaal zelf.

Hieronder leest u een stukje informatie van Elmar over deze bijenvolken die hier ‘wonen’.

Op dit moment staan er bij de Naoberhoeve ‘gewone’ bijenvolken. Ze vliegen op de heide, dat is namelijk maar een paar honderd meter verderop. Het weer is er naar, dus ik verwacht een prima oogst heidehoning dit jaar. Dat mocht ook wel weer eens, want we hebben een paar slechte heidejaren achter de rug.
De rest van het jaar hebben er zgn ‘bevruchtingskastjes’ gestaan. Jonge bijenkoninginnen gaan in de eerste weken van hun leven op ‘bruidsvlucht’. Tijdens deze trip van ongeveer een kilometer paart ze met 10-20 darren. Het sperma wordt opgeslagen in een speciale blaas waarna ze er haar hele verdere leven bevruchte eitjes mee legt. Het is een riskante onderneming: in ongeveer 25% van de gevallen gaat het mis. Daarom is het gunstig om jonge koninginnen niet vanuit de grote productievolken te laten bevruchten, maar vanuit kleine bevruchtingsvolkjes. Als een koningin aan mijn verwachtingen voldoet, komt ze in aanmerking voor de troonopvolging in een ‘echt’ volk.

Uiteraard wordt de honing van Imkerij de Oase ook verkocht in onze winkel. Heeft u hem al eens geproefd?!

%d bloggers liken dit: